Column: Pesten

“Je loopt opgelucht de school uit. Wat kunnen die mensen daar toch vervelende opmerkingen maken. Wat kun jij er nu weer aan doen dat je flaporen hebt… Snel loop je naar je fiets toe, om zo snel mogelijk van deze stomme plek weg te gaan. Net wanneer je op je fiets wilt stappen blijft je blik rusten op een losgedraaid ventieldopje… Zou het van jou zijn? Ja hoor je band is leeg…”

Pesten, iedereen weet wel wat het is, maar vaak hebben we niet door dat mensen gepest worden. Of we weten het wel maar we durven er niks van te zeggen. Weet je dat er ruim 300.000 kinderen gepest worden per week? Tijd om dit te veranderen!

Ja, dit klinkt heel basisschoolachtig, maar ook op de middelbare school wordt gepest. Zelfs sommige volwassenen worden gepest.

Laten we als eerst even kijken wat pesten, volgens Google, precies inhoudt:
“Pesten is het gedrag waarbij iemand herhaald en gedurende langere tijd door anderen bejegend wordt op manieren die leiden tot fysieke verwonding en-of psychisch lijden. Dit kan variëren van woordgrapjes tot structureel geweld en afpersing.”

Zoals ik al zei komt pesten in verschillende vormen voor zoals: met woorden (schelden, dreigen), lichamelijk (slaan, spugen) of via internet. Als iemand in elkaar wordt geslagen heb je natuurlijk wel door dat degene die geslagen wordt dit niet leuk vindt. Maar zou je durven ingrijpen? Dan heb je ook nog eens het probleem dat niet alles zo opvalt als slaan en dat het slachtoffer er vaak niet over wil praten of dit niet durft.

Waarom zou iemand gaan pesten? Je hoort vaak dat pesters vroeger zelf zijn gepest en daarom andere mensen gaan pesten. Zo denken ze ervoor te zorgen dat ze zelf niet meer worden gepest. De pester kan zelf ook heel onzeker zijn, of jaloers zijn op degene die ze pesten. Sommige pesters denken dat het stoer is om te pesten of dat ze hierdoor populair worden…

Pest je zelf ook? Misschien kun je jezelf eens afvragen waarom je dit doet? Wat is je doel? Gaan mensen jou hierdoor leuker vinden? Vind je het het waard om iemand anders de grond in te boren om er zelf beter uit te komen?

Laten we ook nog even kijken naar het slachtoffer. Waarom word je nou gepest? Zoals je net al gelezen hebt, heeft een pester zo zijn eigen reden om je te pesten. Maar trek het je niet aan. Je bent mooi gemaakt! En niemand is perfect! Waarschijnlijk moet de pester gewoon zijn frustratie kwijt, en uit hij dat op jou. Wat kun je er nu tegen doen? Als eerst moet je weten dat je er het best over kunt praten! Zo weten andere mensen wat er zich precies afspeelt en praten lucht vaak op. Ook kun je doen alsof het je allemaal niks boeit, zo hebben de pesters er geen plezier van. Lach ze anders gewoon uit en loop daarna weg. Of negeer ze gewoon. Als dit niet helpt zou ik hulp zoeken bij iemand. Ga naar iemand die jou kan helpen en die jij vertrouwt.

Als laatste heb je de meelopers… Eigenlijk pesten ze gewoon mee. Ze laten het gewoon toe dat iemand gepest wordt… Het is echt heel lastig en eng om er soms wat van te zeggen. Maar waar ben je eigenlijk precies bang voor? Misschien ben je bang dat mensen je gaan uitlachen. Of je bent bang dat je zelf wordt gepest als je er wat van zegt… Je kunt het er eens met iemand over hebben die ook meeloopt. Diegene is misschien wel bang voor hetzelfde als jij! En samen sta je sterker. Misschien durf je er dan wel iets van te zeggen?

Kom je er echt niet uit? Misschien heb je dan wat aan deze, deze of anders deze site.
Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s